duminică, 15 iulie 2012

COMUNICAT DE PRESA OT BNS



COMUNICAT
Ne mirăm degeaba. Rezultatele Bacalaureatului oglindesc perfect ”performanțele” clasei politice
Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical acuză clasa politică pentru rezultatele dezastruoase înregistrate anul acesta și anul trecut la examenul de Bacalaureat. În opinia tinerilor lucrători afiliați la BNS, responsabilitatea pentru rata de promovabilitate de doar 43% de anul acesta și respectiv de 44% în 2011 revine exclusiv partidelor politice și Guvernelor, reflectând cu exactitate superficialitatea cu care a fost condusă România în ultimii zece ani.
OT BNS consideră că alte rezultate nu erau de așteptat și nu erau posibile în condițiile în care de mai bine de un deceniu politicienii aflați pe rând la guvernare și în opoziție au luat decizii haotice, pe fondul unui climat conflictual permanent, punând interesele personale și de grup înaintea intereselor strategice naționale.
Oricât de dur ar suna, suntem de părere că România anului 2012 este o țară fără viitor, cu o generație tânără derutată, cu principii morale și valori alterate, după chipul și asemănarea celor care au condus și au servit drept model.
Când ignori cu anii o categorie atât de vulnerabilă precum tinerii, când guvernezi distructiv, când schimbi legea educației de la un an la altul fără să faci o reformă reală, când ești incapabil să privești în perspectivă, când nu ții cont de soluțiile pertinente oferite de partenerii sociali, de organizațiile societății civile, de semnalele de alarmă trase de Uniunea Europeană sau măcar de liniile strategice urmate de alte țări dezvoltate, nu poți avea ca rezultat decât dezastru.
Faptul că generația tânără a României a devenit din resursă strategică o problemă socială și economică, o generație de viitori șomeri, nu ar trebui să fie astăzi o supriză pentru nimeni. Blocul Național Sindical, la nivel confederal dar și la nivelul Organizației de Tineret, atrage de mulți ani atenția asupra necesității unor strategii agreagate, coerente, dedicate tinerilor, începând de la reforma sistemului de educație și terminând cu programe motivaționale, de consiliere în carieră și dezvoltare personală.  Poate că rezultatele Bacalaureatului de acest an vor reuși să îngrijoreze totuși clasa politică în al 13-lea ceas și poate că dialogul surzilor pe care l-am avut până acum cu factorii decidenți se va transforma într-un dialog social real, în care să se țină cont de sugestiile noastre.
Avem strategii concrete, avem soluții de finanțare și ne lipsește doar un partener de dialog serios și dispus să acționeze în interesul României. 
România are bani să reformeze radical sistemul de educație și să îl aducă pe un drum comun cu cel al țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.
Din anul 2007 avem la dispoziție aproape un miliard de euro alocat prin programul POS DRU pe axa prioritară 1, bani care ar fi putut fi investiți în logistică, în dotări cu material didactic, în dezvoltarea de programe inovative care să sprijine tranziția de la școală în piața muncii, în programe de îmbunătățire a accesul la educație și formare profesională inițială și continuă de tip modern, în dezvoltarea de standarde şi instrumente specifice în domeniul managementului şi asigurării calității (atât la nivel de sistem, cât şi la nivel de furnizor de educație şi formare) sau în dezvoltarea resurselor umane din educație - cadre didactice, formatori, absolvenți şi cercetători.
Din acest miliard de euro România a reușit să absoarbă sub 4% pe exercițiul 2007-2013.
Cei care au fost la Guvernare în acest interval precum și liderii partidelor de la Putere și din opoziție – persoanele cu putere de vot și drept de decizie pe soarta României ar trebui să se privească în oglindă și să își recunoască vina pentru distrugerea șanselor de viitor ale generației tinere.
Nu este normal ca o confederație sindicală, spre exemplu, să facă mai mult decât un Guvern pentru a facilita tranziția tinerilor absolvenți de la școală către piața muncii așa cum a făcut și face BNS de mai bine de trei ani. De exemplu, de la sfârșitul anului trecut și până în prezent echipele noastre de experți au consiliat circa 2.500 de elevi din 9 județe (18 școli) iar procesul va continua până la sfârșitul anului 2013 când estimăm că cifra totală a elevilor consiliați se va apropia de 20.000. În plus, în cursul acestei săptămâni (12 iulie) vom lansa la Bihor un model de cooperare inter-instituțională pentru asistarea tinerilor în procesul de tranziție de la școală la piața muncii.
Din constatările făcute de noi direct la sursă, situația tinerilor arată astfel: derută, lipsă de modele, lipsă de perspectivă pe plan local și multe planuri de părăsire a țării.
Concluzia: avem rezultate la Bacalaureat pe măsura prestației guvernanților și politicienilor și ne aflăm în ultimul ceas în care mai putem face ceva pentru generația tânără.
Președinte OT BNS
Florian MARIN
0753.032.500

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu