duminică, 17 iunie 2012

RETEAUA DE TINERI A SINDICATULUI EUROPEAN DIN SERVICIILE PUBLICE


RETEAUA DE TINERI A SINDICATULUI EUROPEAN DIN SERVICIILE PUBLICE













Actuala criză economică ce există la nivelul Europei, a determinat înrăutăţirea condiţiilor de muncă existente la nivelul pieţei muncii.
Însă cei mai afectaţi au fost TINERII.
Aşa s-a ajuns ca rata şomajului în rândul tinerilor, în aproximativ toate ţările din Europa, să crească alarmant, ajungând chiar la 50% în Spania.
În contextul celor prezentate, European Public Services Union – EPSU – la care PUBLISIND/SNLP este afiliată, a luat hotărârea să înfiinteze o REŢEA DE TINERI din diferite sindicate din administraţia publică de pe tot cuprinsul Europei, tocmai pentru a preîntâmpina următoarele efecte ale crizei economice. Din fericire România a răspuns prezent la această solicitare şi astfel două persoane din cadrul Organizaţiei de tineret Publisind sunt în cadrul acestei reţele, ei reprezentând Publisind şi respectiv cel mai mare sindicat din cadrul Publisind –SNLP.
Astfel, în luna decembrie 2011, această reţea s-a întâlnit pentru prima dată, făcând astfel primul pas important. La această întâlnire tinerii din cadrul reţelei au avut posibilitatea să se cunoască, să prezinte organizaţiile pe care le reprezintă şi să cunoască situaţia tinerilor din diferite ţări din Europa. Însă cele mai importante acţiuni au fost cele cu privire la constituirea a 4 grupuri de lucru exact după sectoarele de activitate cuprinse în EPSU(administraţie locală si regională, administraţie naţională, servicii publice, sănătate) şi stabilirea obiectivelor pentru viitorul apropiat.
In luna iunie 2012 a avut loc a doua intalnire a reţelei de tineri, sub cadrul unei întâlniri organizate de Institutul sindicatelor europene - ETUI. La această întâlnire a fost prezent subsemnatul.  Principalele probleme abordate au fost slaba reprezentare a tinerilor in cadrul sindicatelor, rata mică de atragere a noilor membrii de sindicat dar şi probleme actuale ale Europei – rata mare a şomajului în rândul tinerilor şi condiţiile precare la locul de muncă. Pentru mai multe detalii urmati urmatorul link: http://fc.runo.se/~jel/epsu_youth_2012/
Astfel, pentru viitor, considerăm că măcar faptul că suntem conectaţi la problemele europene prin intermediul acestei reţele constituie un pas important înainte pentru tânăra noastră organizaţie de tineret!
Si poate acum realizăm cu toţii că tinerii de astăzi trebuie implicaţi în cît mai multe activităţi în cadrul sindicatelor şi trebuie învăţaţi că ei vor fi mâine liderii de azi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu