MMFPS a finalizat dezbaterea publica a Proiectului de act normativ interesant pentru cei implicati in accesarea de fonduri structurale
Se intentioneaza aprobarea unui sistem de stimulare prin majorarea salariului de baza cu pana la 75%
Vizualizati site-ul Ministerului Muncii, sectiunea proiecte:
http://www.mmuncii.ro/ro/proiecte-in-dezbatere-22-view.html
Se intentioneaza aprobarea unui sistem de stimulare prin majorarea salariului de baza cu pana la 75%
Vizualizati site-ul Ministerului Muncii, sectiunea proiecte:
http://www.mmuncii.ro/ro/proiecte-in-dezbatere-22-view.html
Ordonanţă de urgenţă
privind mecanismul de stimulare a personalului din administraţia publică centrală, a instituţiilor publice din subordinea acestora şi din administraţia publică locală care face parte din echipele de gestionare a proiectelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile
Având în vedere necesitatea accelerării implementării proiectelor derulate din fondurile comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile şi nerambursabile, dar şi încurajarea şi eficientizarea procesului de absorbţie a acestor tipuri de fonduri,
ţinând cont că persoanele care asigură managementul şi implementarea a acestor proiecte sunt angajaţi ai autorităţi şi instituţii publice din administraţia publică centrală, iar implementarea proiectelor cu finanţare comunitară constituie responsabilitate de serviciu cu un anumit grad de complexitate şi responsabilitate,
în vederea evitării părăsirii sistemului bugetar a personalului cu expertiză în managementul şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, determinate de inexistenţa unor mecanisme de stimulare/cointeresare adecvate,
luând în considerare posibilitatea ca maxim 85% din veniturile salariale ale persoanelor care asigură managementul şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune să fie rambursate de către organismele comunitare, fiind definite ca şi cheltuieli eligibile în cadrul acestor proiecte,
ţinând seama de necesitatea promovării fără întârziere a măsurilor destinate accelerării implementării proiectelor, astfel încât să poată fi utilizate fondurile europene care pot fi accesate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura o capacitate de absorbţie ridicată a acestor fonduri.
având în vedere cele prezentate mai sus, se impune adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ din care să reiasă faptul au fost luate toate măsurile necesare pentru consolidarea capacităţii administrative de implementare a proiectelor finanţate din fonduri structurale,
În considerarea faptului că elementele sus menţionate vizează un interes public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 1 – Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică personalului din autorităţile administraţiei publice centrale, din instituţiile publice din subordinea acestora şi din autorităţile publice locale, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile.
Art. 2 – Sistemul de motivare reglementat prin prezenta ordonanţă de urgenţă are la bază următoarele principii:
a) să asigure o motivare rezonabilă experţilor implicaţi efectiv în gestiunea proiectelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile;
b) să asigure un management financiar riguros, luând în considerare recuperarea cheltuielilor din programele finanţate din fondurile prevăzute la lit. a) cu personalul implicat în managementul şi implementarea proiectului, în condiţiile auditării acestor cheltuieli de Comisia Europeană, Autoritatea de Audit şi organismele financiare internaţionale.
Art. 3 – (1) Echipa de proiect din instituţia beneficiară este responsabilă de realizarea activităţilor stabilite a fi efectuate în mod direct în graficul de activităţi aprobat, precum şi cele care derivă din obligaţiile beneficiarului faţă de autoritatea finanţatoare conform contractului/acordului de finanţare semnat şi în conformitate cu sistemul de management şi control intern aplicabil.
(2) Activităţile prestate în cadrul proiectelor finanţate din fondurile prevăzute la art. 2 lit. a) de către personalul instituţiei publice nominalizat în echipele de proiect sunt reflectate corespunzător în cuprinsul fişei postului, conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 4 – (1) Numărul maxim de persoane la nivelul unei autorităţi din cele prevăzute la art. 1, care pot fi nominalizate în echipele de proiect, este condiţionat de numărul de proiecte finanţate din fondurile comunitare nerambursabile post-aderare pentru care a fost semnat contractul/acordul de finanţare de către instituţia beneficiară cu autoritatea finanţatoare, astfel:
a) 5 persoane pentru 1 proiect;
b) 8 persoane pentru 2 proiecte;
c) 10 persoane pentru 3 proiecte;
d) 12 persoane pentru 4 proiecte;
e) 30 de persoane pentru un număr cuprins între 5 şi 10 proiecte;
f) 40 de persoane pentru un număr cuprins între 11 şi 19 proiecte;
g) 50 de persoane pentru un număr de peste 20 proiecte.
(2) Numărul maxim de persoane la nivelul unei autorităţi din cele prevăzute la art. 1, care pot fi nominalizate în echipele de proiect finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile este cel stabilit de prevederile acordului de finanţare.
Art. 5 (1) Pentru fiecare proiect contractat din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare , conducătorul instituţiei nominalizează, prin ordin, persoanele care fac parte din echipa de proiect.
(2) O persoană poate fi nominalizată în cadrul echipelor pentru maxim 4 proiecte.
Art. 6 – Personalul autorităţilor prevăzute la art. 1, nominalizat în echipele de proiect finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabileîn beneficiază de o majorare de până la 75 % aplicată la salariul de bază lunar, proporţional cu timpul efectiv alocat realizării activităţilor pentru fiecare proiect, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, fără a depăşi durata maximă de lucru prevăzută de normele legale în vigoare.
Art. 7 – Coordonatorul de proiect/managerul de proiect/şeful de proiect semnează fişele de pontaj care atestă timpul efectiv lucrat în cadrul fiecărui proiect, pentru fiecare dintre persoanele nominalizate.
Art. 8 – (1) Procentul de majorare salarială prevăzut la art. 6 se acordă de la data semnării contractului de finanţare de către părţile contractante, respectiv instituţia beneficiară şi autoritatea finanţatoare, dar nu mai devreme de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Majorarea se acordă numai pe perioada de implementare a proiectului aşa cum a fost stabilită în contractul/acordul de finanţare semnat, pe răspunderea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect.
Art. 9 – Prevederile prezentului act normativ nu sunt aplicabile demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici şi nici personalului care beneficiază de prevederile Legii 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 10 – (1) Cheltuielile cu salariile personalului din echipele de proiect, inclusiv contribuţiile salariale suportate de către angajat şi angajator pot fi rambursate de autoritatea finanţatoare, în conformitate cu regulile de eligibilitate aplicabile şi cu procentul de co-finanţare stabilit în contractul/acordul de finanţare semnat cu autoritatea finanţatoare.
(2) Pentru persoanele implicate în mai multe echipe de proiecte, rambursarea cheltuielilor se face pentru fiecare proiect în parte, proporţional cu timpul efectiv realizat, conform fişei de pontaj.
Art. 11 – Conducătorul instituţiei are obligaţia de a se asigura de respectarea condiţiilor şi limitelor stabilite prin prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă la nivelul tuturor echipelor de proiect organizate în cadrul instituţiei pe care o conduce.
Art. 12 – Prevederile art. 6 se aplică şi personalului de specialitate din cadrul structurii din administraţia publică centrală responsabilă de managementul asistenţei financiare din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat.
Art. 13 – Prin derogare de la prevederile art. 94 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu se află în situaţie de incompatibilitate funcţionarul public care face parte din echipele de proiect finanţate din fondurile prevăzute art.2 lit. a), cu excepţia funcţionarilor publici care exercită atribuţii ca auditor sau cu atribuţii de control
Art. 14 - Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă întră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi sunt aplicabile până la intrarea în vigoare a Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
EMIL BOC
21 Octombrie 2010
aici mai puteti gasi diverse informatii necesare:
RăspundețiȘtergerewww.fonduri-UE.ro
www.fseromania.ro
www.fonduri-stucturale-europene.ro
FPO
chiar ma mira ca nu exista persoane interesate de cursuri sau de informatii...daca nu sa ceara informatii macar sa ofere!!pentru ca aceasta directie ce priveste fondurile structurale este o directie ce trebuie urmata de cat mai multa lume!!!si mai ales tinerii care se presupune ca au alte aspiratii...
RăspundețiȘtergere