Fortul 13 Jilava, temuta inchisoare prin care au trecut toti luptatorii anti-comunisti face parte din circuitul de 18 constructii ce dateaza din timpul regelui Carol I, este comuna cu accesul in inchisoarea functionala, urmand regulile stricte ale acesteia.
Exista si acces separat, ceea ce ar face posibila transformarea fortului intr-un memorial al martirilor anti-comunisti, dupa modelul Sighet. In acest sens, exista o intentie a Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a reconverti spatiul fostei inchisori in muzeu. Fortul 13 are o istorie incarcata: a fost utilizat ca depozit de munitii in timpul regelui Carol I, garnizoana militara pana in anul 1907 cand a inceput transformarea sa in inchisoare. Aici au fost adusi o parte din taranii rasculati.
Intre 1921 si 1944, la Jilava au fost inchisi detinutii politici ai Partidului Comunist, scos in ilegalitate in 1924. In noaptea dintre 25 si 26 noiembrie 1940, au fost impuscati 64 de opozanti ai Miscarii Legionare, iar din 1946, in Fortul 13 s-a aflat lotul politic alcatuit din maresalul Ion Antonescu, ministrul de externe Mihai Antonescu, generalul Constantin Pantazi, Seful Serviciului Special de Informatii Eugen Cristescu s.a. Pe 1 iunie 1946, o parte din membri acestui lot politic a fost executata in Valea Piersicilor, in apropierea fortului.
Apoi, intre 1948 si 1964, Fortul 13 a fost o inchisoare de tranzit pentru detinutii anti-comunisti. Conditiile de tratament erau inumane: erau interzise dreptul la vorbitor, pachet si corespondenta cu familia, intre orele 5 si 22 le era interzis detinutilor sa se intinda pe pat ori sa stea rezemati etc. Plimbarea in curte avea loc in niste spatii infime, dura cateva minute si nu avea o frecventa zilnica.
(c) otp Noiembrie 2010
ca si angajat al penitenciarului jilava am avut placuta si deosebita ocazie sa vizitez FORTUL 13. marturisesc ca a ramas foarte placut surprins de ce am vazut acolo...este un loc cum rar mai exista la noi in tara, un loc unde poti trai o mare incarcatura emotionala si un loc in care chiar zidurile iti povestesc ISTORIE! asa ca va recomand tuturor cu mana pe inima sa vizitati acest MUZEU deoarece isi merita toti banii....florinpopa
RăspundețiȘtergereexact asta am citit pe alt blog
RăspundețiȘtergereInformatii noi despre fortul 13 nu pot aparea. Istoria nu se schimba,ideea ca se vrea tranformat in muzeu se gaseste inclusiv pe site-ul anp,deci e foarte posibil ca aceste informatii sa apara si pe alte site-uri/bloguri. Poate difera doar formularea,detalii de nuanta.
RăspundețiȘtergeresuper tare .....chiar ar trebui sa vizitez si eu acest muzeu...cordos
RăspundețiȘtergere